KYSYMYKSIÄ JA VASTAUKSIA TAIJISTA
Taiji on monipuolinen harrastus.
Kenelle taiji sopii?
Taiji sopii lähes kaikenikäisille. Paras tapa tietää, sopiiko taiji itselle, on kokeilla sitä käytännössä. Kevät- ja syyskauden ensimmäiselle alkeistunnille voi tulla kokeilemaan sitoumuksetta. Katso seuraava alkeiskurssi Kurssit-sivuilta.
Millaiset vaatteet sopivat parhaiten taijihin?
Väljät, liikkumiseen sopivat vaatteet sekä sukat tai ohutpohjaiset tossut.
Ovatko jäykkyys ja huono kunto este taijin aloittamiselle?
Ne eivät ole este vaan hyvä syy aloittaa harjoittelu: mitä haasteellisemmalta taiji sinusta alussa tuntuu, sitä enemmän sitä tarvitset. Rentous, notkeus ja koordinaatio kehittyvät harjoituksen myötä.
Ovatko kivut ja vaivat esteenä harjoittelulle?
Yleensä kivut vaivat eivät ole este, sillä oikea harjoittelutapa parantaa tai helpottaa niitä, mutta vakavammista vaivoista on hyvä keskustella lääkärin kanssa. Taiji ja qigong ovat yhdessä erinomainen itsehoitokeino esimerkiksi hartia- ja selkävaivoihin. Lue lisää taijin terveysvaikutuksista.
Millaisessa tahdissa alkeistunneilla edetään?
Etenemistahti on rauhallinen. Oppimisen vauhtia tärkeämpää on liikkeiden sisäistäminen ja tunteminen. Liian nopea eteneminen saattaa johtaa siihen, että liikkeet osataan pintapuolisesti, ja niistä tulee mekaanisia. Oppilaan yksilölliset lähtökohdat – kuten notkeus, jäykkyys, koordinaatio ja oppimiskyky – huomioidaan ryhmän puitteissa.
Riittääkö säännöllinen osallistuminen tunneille vai onko kotona harjoitteleminen välttämätöntä?
Taijin harjoitteleminen kotona on suositeltavaa. Säännöllinen taiji-harjoittelu luo motivoivan oppimisrytmin, sillä liikkeet pysyvät paremmin muistissa ja oppiminen on nopeampaa.
Mikä on sopiva pituus yksin tehtävälle harjoitukselle?
Mitä pidemmälle liikesarjaa osaa, sitä mielekkäämpää on harjoitella kauemmin.
Edellyttääkö taiji jonkin erityisen elämäntavan, päivärytmin, erikoisruokavalion tms. noudattamista?
Ei edellytä. Positiivisia muutoksia voi tosin tapahtua itsestään, sillä periaatteessa säännöllinen harjoittelu ohjaa kohti terveellisiä elämäntapoja ja kohtuullisuutta.
Opettaako taiji itsepuolustusta?
Taiji on edistyneessä muodossaan myös itsepuolustusulaji. Sen harjoittaminen itsepuolustuslajina on kuitenkin vapaaehtoista ja se voidaan alkaa vasta, kun muodon periaatteet on sisäistetty riittävän hyvin. Käytännössä tähän menee useampi vuosi. Toisaalta, kun itsepuolustussovellukset tehdään taiji-periaatteiden mukaisesti, niistä tulee ”pehmeitä” ja leikkisiä.
Onko taijissa vöitä tai asteita?
Ei. Tasolta toiselle siirrytään, kun edellinen on sisäistetty.
Miten voin edistyä taijissa?
Ihmisen, joka haluaa edistyä taijissa, tarvitsee tehdä vain yhtä asiaa: harjoitella! Jotkut haluavat edetä mahdollisimman nopeasti. Pelkkä liikkeen muistaminen ei kuitenkaan riitä. Liikkeen sisäistäminen ja rentouden tunnistaminen liikkeessä vie aikaa ja vaatii paljon toistoja.
Miten taiji vaikuttaa ihmisen muuhun elämään pitkällä tähtäimellä?
Taiji-harrastus vaikuttaa harrastajansa elämän kaikkiin puoliin lyhyellä ja pitkällä tähtäimellä. Alussa ihminen ei ehkä itse huomaa mitään, mutta harjoituksen edetessä lähipiiri huomaa muutokset ennen häntä. Harrastaja saattaa kuulla olevansa iloisempi, rennompi, rauhallisempi, reippaampi, luottavaisempi, keskittyneempi, itsevarmempi, päättäväisempi ja niin edelleen.
Miten tulisi suhtautua mahdollisiin esteisiin taijin oppimisessa?
Hankaluudet ovat osa kaikkea oppimista. Ne sallivat meidän kohdistaa huomion siihen, mitä meidän tulee tehdä. Vaikeudet voi kohdata tyynesti harjoittelemalla mahdollisimman rennosti ja opetella korjaamaan asentoja tunnustellen asennon vakautta.
Miksi rentous on niin tärkeää taijissa ja mitä rentoudella tässä yhteydessä tarkoitetaan?
Rentous ei taijissa tarkoita velttoutta vaan eräänlaista aktiivista vapauttamista, mikä on luontaista esimerkiksi eläinten liikkumisessa. Rentous yhdistyneenä oikeisiin liikeratoihin laajentaa hengitystä ja kehittää sisäistä energiaa.
Taiji-klassikoissa sanotaan: ”Jotkut ihmettelevät kuinka voimme olla vahvoja käyttämättä voimaa. Kehon meridiaanit ovat kuin maapallon vesitiet. Kun vesitiet ovat auki, vesi virtaa vapaasti; kun meridiaanit ovat auki, chi cirtaa niiden läpi. Jos jäykkyys tukkii meridiaanit, chi’n kulku estyy eivätkä liikkeemme ole ketteriä.”
Rentoutuminen taijissa on prosessi, jossa voidaan mennä pidemmälle vuosienkin harjoittelun jälkeen.
”Taijin harjoittelussa on kyse ainoastaan sen ajattelemisesta, mitä teidän tulee tehdä. Tämä liike tällä tai tuolla tavoin ja tarkkailla sitä, mitä tunnette rentoutuessanne ja hengittäessänne vaivattomasti.”
– Pitkäaikainen taijiopettaja