TAIJI

”Siitä, joka harrastaa taijia, tulee notkea kuin lapsi, vahva kuin puunhakkaaja ja tyyni kuin viisas.” – Kiinalainen sananlasku

TAIJI – ENERGIAA AKTIIVISESTA RENTOUDESTA

Perinteinen kiinalainen taito taiji (tai chi, taijiquan, tai chi chuan) opettaa harrastajansa käyttämään energiaa (qi, chi), joka ei synny niinkään lihasvoimasta vaan aktiivisesta rentoudesta.

Taijin tunnusmerkkinä on hidas, pyöreä ja virtaava liikesarja, jota kutsutaan muodoksi. Koska lajin pehmeät liikkeet sopivat kaikenikäisille, sitä harrastetaan nykyään ensisijaisesti terveydellisistä syistä. Edistyneemmässä muodossa taiji on kuitenkin myös väkivallaton, tehokas itsepuolustuslaji, jonka kaikkien liikkeiden voima voidaan testata pariharjoituksissa.

EROON JÄNNITYKSISTÄ JA PAINEISTA TAIJILLA

Pikkulapsen lihakset eivät ole täysin kehittyneet, mutta hän liikkuu energisesti ja vaivattomasti ja tarttuu esineisiin hämmästyttävän voimakkaasti. Vastaavasti taiji yhdessä siihen liittyvien qigong (chi kung) -harjoitusten kanssa auttaa harrastajaansa päästämään irti jännityksistä ja nykyelämän paineista. Kun energia ei valu hukkaan, harrastaja voi löytää oman alkuperäisen elämänvoimansa.

Taijilla ja qigongilla lisää iloa ja harmoniaa.

TAIJIN AVULLA LUONNOLLISEMPI LIIKE

Jokainen liike opitaan järjestelmällisesti. Kehon keskustan, pystyakselin, käsien, jalkojen ja pään oikeasta suhteesta seuraa:
•  nivelten avautuminen
•  vaivattomampi hengitys
•  syvempi rentoutuminen
•  liikkumisen ilo.

Alkuperäisessä Yang-tyylissä jokaista liikettä testataan yksin ja parin kanssa työntämällä, hengittämällä ja hyppimällä. Näin lähestytään luonnollista liikettä, josta jännitykset ja tukokset karsiutuvat hiljalleen pois.

TAIJI JA QIGONG EHEYTTÄVÄT KOKONAISVALTAISESTI

Kiinalaisesta filosofiasta juurensa juontava taiji perustuu vastavoimien – yin ja yang – harmoniseen vuorotteluun ja antaa välineitä toimia tarkoituksenmukaisemmin myös arjen tilanteissa. Taiji ja qigong yhdessä eheyttävät mieltä ja kehoa ja parantavat vastustuskykyä, aineenvaihduntaa, keskittymistä ja stressinsietokykyä.